Lastenhoitajan palkkaaminen vaihtoehtona päivähoidolle?

lapsi ja hoitaja auringossa

Pienen lapsen kasvaessa vanhemmille tulee usein lisääntyvässä määrin tarve saada omaa aikaa joko töiden, opiskelun tai oman palautumisen vuoksi.

Aluksi vanhemmat usein pohtivat koko perheen rytmiä ja vertaavat sitä erilaisten hoitomuotojen tarjontaan. Jos työelämän aikataulut, perheen tarpeet ja tyypillisimmät hoitomuodot eivät tunnu kohtaavan – eikä perheellä ole tarvetta kokopäiväiseen hoitoon – voi sopiva vaihtoehto olla yksityisen lastenhoitajan palkkaaminen kotiin.

Hoitajan palkkaamisprosessi vaatii aluksi miettimistä ja perehtymistä, jotta lastenhoitajan valinta onnistuu parhaalla mahdollisella tavalla. Kun pohjatyön tekee hyvin, ovat sekä hoitaja että itse perhekin paremmin selvillä siitä, mitä hoidon halutaan sisältävän.

Lastenhoitajan palkkaamisessa kaksi ensimmäistä askelta ovat ratkaisevimmat. Aivan aluksi on tärkeää pohtia oman perheen tarpeet ja budjetti ja määrittää ne mahdollisimman täsmällisesti. Sen jälkeen on aika ottaa selvää, mitä vaihtoehtoja lastenhoitajan palkkaamiseen löytyy omasta kotikaupungista tai -kunnasta.

Millaista apua juuri teidän perheenne tarvitsee?

Kaikki perheet ovat uniikkeja, ja siksi avuntarpeet ovat yksilöllisiä. Pohdi asiaa huolellisesti ja ajan kanssa ja mieti, mikä juuri teidän perheellenne on tärkeää. Miltä haluat arkenne näyttävän? Paras asiantuntija olet sinä itse.

Millaisia asioita toivot kuuluvan lastenhoitajan työnkuvaan? Mieti rauhassa ainakin seuraavia asioita ja kirjaa ne itsellesi muistiin hoitajan palkkaamista varten:

  • Toivotko hänen tekevän lastenhoidon lisäksi myös kotitöitä, valmistavan ruokaa tai esimerkiksi kuljettamaan lasta harrastuksiin?
  • Minä viikonpäivinä ja mihin kellonaikaan tarvitsette apua?
  • Onko tarpeenne säännöllistä vai satunnaista ja vaikeasti ennakoitavissa

Laadi kuukausibudjetti päivähoidolle

Kun toimenkuva on mietitty, seuraava oleellinen askel on määrittää lastenhoidon kuukausibudjetti. Lastenhoitoon on saatavissa monenlaista rahallista tukea kotikunnalta, Kelalta tai kotitalous- eli verovähennyksenä.

Rahallista tukea yksityisen lastenhoitajan palkkaamiseen saa seuraavissa muodoissa:

  • Kotitalousvähennys on 50 % yksityiseltä palveluntuottajalta ostetun palvelun hinnasta. Lisätietoa kotitalousvähennyksestä saat Verohallinnosta.
  • Yksityisen hoidon tuki (eli hoitoraha ja kuntalisä), jos lapsi on alle kouluikäinen eikä osallistu kunnalliseen päivähoitoon. Kelan laskurin avulla voit laskea arvion Kelan maksaman tuen määrästä.
  • Palveluseteli (tilapäiseen tarpeeseen 30–50 h/6 kk). Palvelusetelin saa kunnan perhetyön lapsiperheiden kotipalvelusta. Voit lukea lisää kotikuntasi sivuilta, tässä linkki muutamaan: Helsinki, Espoo, Tampere.

Kun olet perehtynyt eri tukimuotoihin, voit laskea, kuinka paljon todelliset lastenhoidon kustannukset tulevat olemaan ja onko yksityisen lastenhoitajan palkkaaminen sopiva vaihtoehto perheellenne myös taloudellisesti.

Ota selvää, mitä eri vaihtoehtoja kotipaikkakunnallasi on lastenhoitajan palkkaamiseen

Kotikaupungistasi tai -kunnastasi riippuen käytössä on erilaisia vaihtoehtoja lastenhoitajan kotiin palkkaamiseen. Kannattaa ottaa selvää, mitkä vaihtoehdot ovat teidän perheenne käytettävissä.

Erilaiset vaihtoehdot lastenhoitajan palkkaamiseen:

  • Voit palkata lastenhoitaja itse, hoitaa rekrytointiprosessin ja toimia työnantajana.
  • Voit hyödyntää välityspalveluita, kuten MLL. Tällöin toimit työnantajana, mutta MLL hoitaa rekrytoinnin puolestasi.
  • Voit hyödyntää palveluseteliä ja kääntyä kunnan perhetyön puoleen (tilapäinen tarve).
  • Voit ostaa palvelun yksityiseltä palveluntarjoajalta. Hoivanet toimii vakituinen lastenhoitaja -palveluntarjoajana pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa. Hoivanet huolehtii työnantajavelvotteista sekä esimiehisyydestä ja hoitaa sijaisjärjestelyt sairastapausten yllättäessä.

Haluatko tietoa Hoivanetin vakituinen lastenhoitaja -palvelusta?

Lähetä yhteydenottopyyntö tai ota yhteyttä niin kerromme lisää!