Päivähoitopaikan haun salatiede

Päivähoitopaikan haku vaatii vanhemmilta aikaa ja pohdintaa. Moni kokeekin tiedon haun ja eri vaihtoehtojen vertailun lähenevän salatiedettä, koska kokonaiskuvaa oman alueen vaihtoehdoista, hakuprosessista ja kustannuksista on hankala muodostaa.

Listaamme tässä blogissa päivähoitopaikan hakuun liittyvät vaiheet, avaamme tiedonhakua ja hakuprosessia Helsingin kaupungin osalta.

1. Varaudu hakemaan paikkaa ajoissa

Vaikka hoitopaikan haku tuntuisi vielä kaukaiselta ja taapero vielä kovin pieneltä, kannattaa etsiminen aloittaa hyvissä ajoin. Päivähoitopaikoista on kova kysyntä, ja ajoissa hakemalla paikka on todennäköisempää saada lähietäisyydeltä.

 • Kunnallista päivähoitopaikkaa (päiväkoti, ryhmäperhepäivähoito, perhepäivähoito) on haettava viimeistään neljä kuukautta ennen hoidon tarvetta. Hakemus on voimassa vuoden, ja sitä voi tarvittaessa muuttaa ennen sen käsittelyä.
 • Jos lapsen kanssa kotona oleva vanhempi saa äkillisesti uuden työ- tai opiskelupaikan, voi kunnallista hoitopaikkaa hakea kahta viikkoa ennen toivottua aloituspäivää. Hakemuksen jättämisen jälkeen tulee olla välittömästi yhteydessä toivotun yksikön johtajaan ja varautua esittämään kirjallinen todistus ennakoimattomasta työllistymisestä tai opintojen alkamisesta. Mikäli avoimia paikkoja ei ole lähellä vapaana, järjestetään tällöin hoitopaikka kauempaa.
 • Yksityisiin päiväkoteihin kannattaa hakea viimeistään samaan aikaan kuin kunnallisiin. Päiväkoteihin – etenkin suosituimpiin kieli-, liikunta- ja musiikkipainotteisiin – lapsen voi toisinaan ilmoittaa jonoon jo ennen kuin päivähoitotarve on ajankohtainen. Odotusajalta saatetaan periä jonotusmaksua.
 • Mikroyrittäjän perhepäivähoidon ryhmät ovat puolestaan usein täynnä jo elokuusta alkaen. Mikroyrittäjän kartoitus ja rekrytoiminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen hoidon toivottua aloitusta.

Paikkaa kannattaa rohkeasti kysyä myös silloin, jos päivähoidon tarve tulee äkillisesti – paikkoja vapautuu satunnaisesti myös peruutusten tai muuttojen takia.

2. Kartoita, mitä eri päivähoidon vaihtoehtoja asuinalueeltasi löytyy

Etsintä kannattaa aloittaa perehtymällä päivähoidon eri vaihtoehtoihin. Esimerkiksi Helsingin kaupunki kertoo päivähoidon vaihtoehdoista sivuillaan. Tämän jälkeen on hyvä kartoittaa, mitä näistä vaihtoehdoista on tarjolla omalla asuinalueella.

3. Kannattaa hakea useaa hoitopaikkaa samanaikaisesti

Voit hyvin hakea hoitopaikkaa yhtä aikaa sekä julkiselta että yksityiseltä puolelta. Tämä lisää mahdollisuuksia löytää mieluisa hoitopaikka läheltä kotoa.

Tällöin sinun tulee täyttää oma hakemus kunnalliseen päivähoitoon ja kullekin yksityiselle palveluntarjoajalle. Hakemuksen jättäminen ei vielä sido sinua mihinkään.

 • Hakemus kunnallisiin päiväkoteihin ja perhepäivähoitoon tehdään sähköisesti. Esimerkiksi Helsingissä voit hakea samalla hakemuksella viittä kunnallista päivähoitopaikkaa.
 • Yksityiseen perhepäivähoitoon haetaan soittamalla suoraan mikroyrittäjänä toimivalle hoitajalle.

4. Tutustu päivähoitopaikkaan etukäteen

Ennen hoitopaikan lopullista hyväksymistä on suositeltavaa käydä tutustumassa tulevaan hoitopaikkaan.

 • Useimmat julkiset ja yksityiset päiväkodit tarjoavat mahdollisuuden tutustumiskäynteihin tai järjestävät avoimien ovien päiviä. Tietoa tutustumiskäynneistä saat parhaiten olemalla suoraan yhteydessä päiväkotiin.
 • Kunnallisen puolen perhepäivähoitoon voi tutustua sopimalla asiasta perhepäivähoidon ohjaajan kanssa. Perhepäivähoitajat ovat yksityishenkilöitä ja tekevät työtä omassa kodissaan tai asiakasperheiden kodeiss. Tutustuminen voidaan sopia esimerkiksi ulkoilun yhteyteen.

Vakituinen lastenhoitaja vaihtoehtona päiväkodille?

Kun työelämän aikataulut, perheen tarpeet ja tyypillisimmät hoitomuodot eivät kohtaa, kysy meiltä vakituisesta lastenhoitajasta vaihtoehtona päivähoidolle. Se voi olla sopiva ratkaisu myös silloin jos lapsellasi ei ole tarvetta kokopäiväiseen hoitoon.

Vakituinen lastenhoitaja

 • Joustava, omassa kodissa tapahtuva osa- tai kokopäiväinen lastenhoito 1-5 päivänä viikossa.
 • Minimi hoitoaika 3 tuntia/kerta.
 • Lastenhoitajan voi tilata myös yhdessä tuttavaperheen kanssa.
 • Palvelualueet: Helsinki, Espoo, Vantaa, Kirkkonummi, Kauniainen, Tampere, Turku ja lähikunnat

Sopisiko vakituinen lastenhoitaja sinun tilanteeseesi?

Lähetä yhteydenottopyyntö tai ota yhteyttä niin kerromme lisää!