5 vinkkiä lastenhoitajan palkkaamiseen

Hoivanet vinkit

Jos olet harkinnan jälkeen päättänyt palkata yksityisen lastenhoitajan kotiisi, voi tilanne tuntua oudolta. Olet luovuttamassa lapsesi ehkä ensi kertaa vieraan ihmisen hoivaan, ja huoli lapsen hyvinvoinnin turvaamisesta voi olla hyvinkin suuri. Useimmat meistä eivät myöskään ole tottuneet palkkaamaan ihmisiä ja toimimaan työnantajana. Tämän vuoksi työnantajarooli voi tuntua aluksi vieraalta.

Toisen ihmisen ohjeistaminen ja oman työn ohjaaminen eivät välttämättä tule luonnostaan, jollei se ole ennestään tuttua. Jos palkkaat lastenhoitajan kotiisi, olet kuitenkin pomo, et ystävä – vaikka välit hoitajaan olisivatkin ystävälliset ja välittömät. Siksi on hyvä tietää muutamia keskeisiä ohjeita, jotka liittyvät lastenhoitajan palkkaamiseen ja työnantajan velvoitteisiin.

1. Laadi työpaikkailmoitus ja mieti ilmoituskanavat

  • Tee ilmoituksesta mahdollisimman täsmällinen. Kirjallisesti laadittu toimenkuva auttaa tässä. Täsmällinen ilmoitus vaatii pohjalle ajatustyön, jossa olet ensin selvittänyt itsellesi, millaista apua tarvitset ja mitä olet etsimässä.
  • Mieti sopivat ilmoituskanavat. Näitä voivat olla MOL, asuinalueesi Facebook-ryhmät, lähikaupan ilmoitustaulut, netin välityspalvelut (kuten www.treamer.fi, www.care.com, www.sitly.fi, www.hoitopaikka.net).
  • Kun olet kirjoittanut työpaikkailmoituksen valmiiksi, se kannattaa vielä luetuttaa jollakulla ulkopuolisella, kuten ystävällä tai perheenjäsenellä, jotta varmistat, että ilmoitus on selkeä.

2. Järjestä työhaastattelut

Kun olet ilmoittanut hoitajan tarpeestasi valitsemissasi kanavissa ja sopivia kandidaatteja alkaa löytyä, on sinun aika järjestää hoitajaehdokkaiden työhaastattelut.

  • Valmistaudu haastatteluihin. Tee kysymyslista valmiiksi ja keskustele siitä yhdessä puolisosi kanssa.
  • Varmista, että hoitaja ymmärtää, millaisia asioita arvostatte vanhemmuudessa ja lasten kasvatuksessa.
    • Vanhemmuutta voi lähestyä erilaisin tavoin, joten on syytä keskustella avoimesti, millaisia arvoja ja toimintamalleja teidän perheessänne vaalitaan. Mitä pidätte tärkeänä, miten toivotte lapsianne ohjattavan ja heille puhuttavan tai miten lähestytte rajojen asettamista ja kurinpitoa. Systemaattisuus ja toistuvat rutiinit ovat tärkeitä ja luovat lapselle turvaa, joten on eduksi, jos jaatte yhteiset toimintamallit.
  • Uskalla esittää myös vaikeita kysymyksiä eikä vain niitä, jotka säilyttävät haastattelussa mukavan tunnelman. Esimerkiksi kurinpitoon ja rajojen asettamiseen liittyvät kysymykset ovat tärkeitä.

Esimerkkejä vaikeista kysymyksistä, jotka auttavat tutustumaan hoitajaan:

  • Kysy, miten hoitajalle asetettiin lapsena rajoja ja miten hän koki nämä tavat?
  • Voit myös kuvata tilanteen, jonka itse koet vanhempana haastavaksi, ja kysyä, miten hoitaja toimisi tilanteessa.
  • On myös hyvä kysyä, onko hoitaja koskaan tehnyt lapsille mitään haitallista?

Tällaiset vaikeat kysymykset voivat aluksi tuntua loukkaavilta tai epäkohteliailta, mutta ne eivät sitä ole. Nämä kysymykset kertovat paljon hoitajan tavasta toimia tiukoissa tilanteissa ja rakentavat luottamusta välillenne.

3. Tarkasta hoitajan taustat ja referenssit

Kun kandidaatti alkaa vaikuttaa hyvältä, on tärkeää vielä tarkastaa hoitajan taustat. Tähän on myös erilaisia keinoja, jotta saat hyvän kokonaiskuvan.

  • Tarkasta ensin rikosrekisteriote. Kun kyseessä on lasten kanssa työskentelevä henkilö, sinulla on oikeus tarkastaa hänen tietonsa. Hoitaja voi itse tilata tietonsa oikeusrekisterikeskukselta ja toimittaa ne sinulle. https://asiointi.oikeus.fi/ork-kansalaisille
  • Luottohäiriömerkinnät voit tarkastaa halutessasi Asiakastiedosta.
  • Tarkasta myös, että hoitajan ensiaputaidot vastaavat lapsesi ikää (esimerkiksi vastasyntyneen ensiapu on eri asia kuin koululaisen ensiapu).
  • Voit pyytää hoitajalta lupaa tutustua myös hänen some-minäänsä eli lupaa tutustua esimerkiksi hänen Facebook- tai Instagram-tiliinsä.
  • Tarkasta referenssit. Soita vähintään kahdelle aiemmalle perheelle. Tässä kuuntele tarkasti ja mieti myös sitä, miten hoitajasta kerrotaan – avoimesti vai ”käsijarru päällä” eli vähäsanaisesti ja kierrellen.

4. Tee päätös luottaen tunteeseen ja vaistoihisi

Jos taustat ovat kunnossa ja hoitaja on paperilla hyvä vaihtoehto lapsesi hoitajaksi, on aika siirtyä tarkastelemaan henkilökemioita ja konsultoida omaa vaistoasi. Toisilla on luonnostaan herkempi ihmistuntemus ja silmää havaita sanattomiakin viestejä. Jokaisella on kuitenkin jonkinlainen vaisto siitä, kenet voisi kuvitella lastensa hoitajana.

On hyvä ajatus tavata mahdollinen hoitaja yhdessä puolisosi tai jonkun muun läheisen perheenjäsenesi kanssa, johon luotat. Näin voit tapaamisen jälkeen vielä keskustella jonkun kanssa havainnoistasi ja tuntemuksistasi. Muista kuitenkin, että vastuu ja näin myös päätösvalta on sillä, joka on hoitajan tuleva työnantaja.

  • Vaikka hoitaja olisi saanut loistavat referenssit toisesta perheestä, ei tämä välttämättä tarkoita, että hän sopisi teille. Tarkastele asiaa oman perheesi näkökulmasta rehellisesti.
  • Luota vaistoosi – te vanhempina tiedätte parhaiten, millainen persoona ja luonne sopii juuri teidän lapsillenne.
  • Älä epäröi haastatella 20 kandidaattia – mutta älä epäröi myöskään palkata ensimmäistä ehdokasta, jos hän vain ”tuntuu oikealta”, keskusteluyhteys on luonteva ja olette heti samalla aaltopituudella.

5. Tee työtarjous hoitajalle

Kun uskot löytäneesi teille sopivan lastenhoitajan:

  • Ilmoita hoitajalle ja tee työtarjous. Muista myös ilmoittaa heille, keitä et valinnut.
  • Tee luonnos työsopimuksesta. Valmiita malleja löytyy esimerkiksi netistä.

Tuntuuko lastenhoitajan palkkaaminen työläältä?

Ei hätää! Voit ostaa vakituinen lastenhoitaja -palvelun myös yksityiseltä palveluntarjoajalta. Hoivanet toimii palveluntarjoajana pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa.

Palvelun ostamisen etuina ovat huolettomuus, joustavuus ja helppous sekä toimintavarmuus. Hoivanet huolehtii työnantajavelvotteista sekä esimiehisyydestä ja hoitaa sijaisjärjestelyt sairastapausten yllättäessä.

Haluatko tietoa Hoivanetin vakituinen lastenhoitaja -palvelusta?

Jätä yhteydenottopyyntö niin kerromme lisää!

 

Mitä tarkoittaa työnantajavastuu?

Ehdot perheen palkkaaman hoitajan työsuhteeseen säätelee laki. Tällöin ainakin työsopimuslaki, työaikalaki, vuosilomalaki, työsuojelun valvontalaki ja työterveyshuoltolaki ovat asioita, joihin perheen tulee perehtyä. Jos kyseessä on alle 18-vuotias hoitaja, myös laki nuorista työntekijöistä tulee ottaa huomioon.

Työnantajamaksut koostuvat erilaisista lakisääteisistä maksuista ja ovat keskimäärin noin 22 prosenttia palkasta. Työnantajan velvollisuuksiin kuuluu ennakonpidätyksen ja sosiaaliturvamaksun maksaminen verovirastolle ja lakisääteinen eläke-, työttömyys- ja tapaturmavakuutuksen ottaminen sekä maksaminen. Myös työterveyshuollon järjestäminen on työnantajan vastuulla.

Voit laskea työnantajamaksujen suuruuden esimerkiksi palkka.fi-sivuston laskurilla.